Сам съм (горкият аз) в Белия дом. Този изпълнен с

...
 Сам съм (горкият аз) в Белия дом. Този изпълнен с
Коментари Харесай

Доналд Тръмп - шоу и хаос в Белия дом

  " Сам съм (горкият аз) в Белия дом ". Този изпълнен с подигравка туит, написан на 24 декември от Доналд Тръмп, откакто се отхвърли от почивка в първокласния си частен клуб Мар-а-Лаго във Флорида, обобщи изолацията, само че също възприятието на незадоволеност на един излизащ отвън всевъзможни категории президент на Съединени американски щати, написа в собствен разбор Франс прес, представен от Българска телеграфна агенция.
В неделя, в разгара на най-продължителната в историята парализа на кабинета, се навършват две години, откогато 72-годишният предприемач с фамозната си алена вратовръзка се настани в Белия дом.

Демонстрирайки отвращение да съблюдава условностите и блян към провокативност, той погази правила и традиции, раздруса институциите и разклати съюзите, подписани от Америка.
 
В средата на безредния му мандат се постанова една констатация: някогашният водещ на телевизионно риалити шоу, буен фен на " Фокс нюз " и преследвач на " безчестните " медии е останал правилен на себе си и неизменен от президентския пост.

Понесени във буря от туитове, изпъстрени с печатни и правописни неточности, подигравателни прякори и приблизителни оценки, американците - въодушевени, обезсърчени или ужасени -, гледат невиждания до момента театър на един президент, останал горе-долу самичък на сцената: до такава степен е отблъснал всички от себе си.

" Шоуто се назовава " Тръмп " и се играе със спуснати щори отвред. Забавлява ме да го играя, ще се развличам и отсега нататък. " Тази фраза от изявление на търговеца с недвижими парцели за сп. " Плейбой " от 1990 година като че ли е изречена през вчерашния ден.

Нито величествената атмосфера в Овалния кабинет, изпълнен с история, нито портретите на предшествениците му из коридорите на Белия дом не са трансформирали нюйоркския бизнесмен, дебаркирал с гръм и тропот в столицата, с цел да поеме юздите на страната.

Решително скъсал с всички, заемали преди него влиятелното " Западно крило ", 45-ят президент на Съединени американски щати, обиждал съдии и подиграл се с някогашен военнопленник, наложи подобен темп, в който към този момент нищо - или съвсем нищо, не ни изненадва.

Какво толкоз, че вярната му съветничка Келиан Конуей измисли странната идея за " различни обстоятелства "?

Избухналата дискусия на часа бе засенчена от друга, също по този начин ефектна.

Прямота

Феновете му ръкопляскат с все мощ, като акцентират ред доста положителни стопански индикатори, възхваляват прямотата и дързостта на този човек, който и след успеха не не помни предизборните си обещания, влиза в битка с Китай и не го е боязън намерено да се афишира за " националист ".

Неговите критиците се тревожат от слабия му усет към работата и задълбочения разбор на проблемите. Според тях неговият туитър акаунт @realDonaldTrump не е заслужен да попада в духовното роднинство на президенти, почнало с Джордж Вашингтон през 1789 и траяла с Ейбрахам Линкълн, Франклин Рузвелт или Джон Ф. Кенеди.

Републиканците в Конгреса към момента са единни. При все че съответно показаха противоречие с изключителната му хрисимост при диалога с Владимир Путин в Хелзинки, с реакцията му след убийството на журналиста Джамал Кашоги от саудитски сътрудници и с думите му за " доста свестни хора " и от двете страни след конфликтите сред антирасисти и неонацисти в Шарлотсвил.

Заплахи се обрисуват обаче във втората част от мандата на Тръмп, над която тегне сянката на застрашително следствие във връзка естеството на връзките му с Москва.

" Никога не съм работил за Русия ", подмятна той от заснежената градина на Белия дом - изречение, съвсем необикновено да излезе от устата на президент на Съединени американски щати.

Ще издържи ли той до дъно или ще последва ориста на Ричард Никсън, щом завърши следствието на спецпрокурора Робърт Мълър? Ще успее ли да грабне висшия пост за повторно като последните си трима прародители - Барак Обама, Джордж У. Буш и Бил Клинтън?

Засега Доналд Тръмп към момента гледа към главния си електорат, без да смъква бейзболната шапка с надпис " Make America Great Again ". И не прави опит да завоюва нови гласоподаватели.

По данни на " Галъп " някогашният притежател на състезанията " Мис Вселена " единствен измежду всички досегашни президенти не е съумял въобще да стигне рейтинг от 50 на 100 през първите си две години на власт.

Традиционните всекидневни брифинги на представителя на изпълнителната власт са към този момент единствено спомен. Буйният президент към този момент самичък държи мегафона в ръцете си.

Атаките му против медиите - с обвинявания, че съвсем всички са " подправени вести " или " врагове на народа ", минават общо взето неусетно, станали са ежедневие.

" Американска кланица "

Някога огромен почитател на кеча, Тръмп е извънредно деятелен и демонстрира неоспорим вкус за битка.

Гледан с подбив, даже пренебрежение при започване на президентската акция, той смаза на първичните избори 16-те си противници републиканци, а след това завоюва против кандидатката на демократите Хилари Клинтън, считана до последно за любимец.

На 20 януари 2017 година предприемачът, роден в Куинс, Ню Йорк, през юни 1946 година, влезе в Белия дом, до момента в който стъпалата на Капитолия към момента потреперваха след гръмката му тирада, в която бе заречен да постави завършек на " американското кръвопролитие ".

Малко по малко политиците от тежката категория и мощните персони хлопнаха вратата зад себе си или бяха освободени от президента, пословично предразположен на ласкателства. Мнозина някогашни доближени изпаднаха в недружелюбност.

Доналд Тръмп стартира открита война с тогавашния си персонален юрист Майкъл Коен, водел тайните договаряния с порно актрисата Сторми Даниълс. " Съжалявам за сляпата си преданост към човек, който не я заслужава ", написа в Twitter Коен, откакто призна, че е плащал за подправяне на данни от анкети в интерес на своя клиент-милиардер.

В бизнеса, както и в политиката, Тръмп се управлява от един елементарен принцип: дали си " срещу " или " за " него - без ангажименти.

Бившият началник на ФБР Джеймс Коми, брутално уволнен от президента, разказва в записките си държавен водач, държащ обкръжението му да съблюдава кодекс за лоялно държание - сходно на мафиотските босове, които създателят е опознал още като млад прокурор.

" Пинокио до безспир "

" Малко пресилване в никакъв случай не вреди " - правилен на един табиет, създаден кардинално в книгата му " Изкуството на договорката ", оповестена през 1987 година, Тръмп продължава без задръжки да превъзнася достолепията си.

" Никой не познава данъчната система по-добре от мен " - употребявал е през годините същата фраза - буквално, с цел да възхвалява познанията си по отношение на строителството, дроновете, американската история, групировката " Ислямска страна " или пък възобновимите енергоизточници.

Бомбастичните му изказвания принудиха екипа от проверители - " fact-checkers ", на " Вашингтон пост " да сътвори нова категория под наслов " Пинокио до безспир " за неправилни или лъжливи изказвания, повтаряни над 20 пъти.

В комплицираната и непостоянна геополитика на 21 век, Доналд Тръмп избра за свои персонални цели Джъстин Трюдо, Еманюел Макрон, Ангела Меркел и Тереза Мей. И не скри, че в прочут смисъл го запленяват властническите водачи - от Си Цзинпин до Ким Чен Ун.

Той прати в небитието значителен брой мъчно спазарени контракти, взаимни отстъпки и спогодби - преди всичко Парижкото съглашение за климата, подписано сред съвсем всички страни на планетата в опит да се ограничи набралият рискова скорост климатичен механизъм.

Най-язвителното предизвестие не бе отправено от политическите му съперници, а от Джим Матис, началник на Пентагона. В молбата си за оставка генералът подсети на президента на Съединени американски щати едно просто предписание от дипломацията: " Показвай почитание към своите съдружници ". " Тате! "

В Белия дом, обновяван с такава експедитивност, че е изгубил всички опорни колони, пощаден остава единствено фамилният клан. Който е прекомерно обединен.

Мелания Тръмп, чието държание в един миг като че ли сподели, че желае да се разграничи, още веднъж се върна в строя. Бившата манекенка от словенски генезис, трета жена за " Ди Джей Ти ", поема отново върху себе си част от нападателната му реторика, ориентирана към медиите.

Гласът на обожаемата му щерка Иванка все така се чува на Пенсилвания авеню, номер 1600. Доналд Тръмп не крие, че се вслушва в настояванията на тази своя частна съветничка.

" Тя ми се обади и сподели: " Тате! Ти не разбираш! Трябва да направиш това, би трябвало да го направиш! ", описа той в края на декември при подписването на закон за промяна в наказателното правораздаване. " Тогава й рекох: " О пристан, добре ", добави той, развеселен, пред мнозина конгресмени.

Според Алан Ликтман, учител по история във вашингтонския Американски университет, който бе измежду малцината политолози, предрекли успеха на предприемача, институциите в Съединени американски щати са " подложени на съществено тестване " от този президент " без аналог в историята ".

" Успяхме да се съвземем от Гражданската война, по-късно и от Уотъргейт ", прибавя Ликтман, който счита, че вероятното идване на различен президент през 2021 година би донесло смяна.

" Но в случай че Тръмп бъде избран отново, не се знае какво ще стане ", прибавя специалистът.

 
  По публикацията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Магдалена Иванова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР